Ekonomi

Kilis Mutfağının Vazgeçilmezi: Cennet Çamuru

Kilis mutfağının vazgeçilmez malzemelerinden biri olan krema ve antep fıstığının birleşiminden oluşan ‘cennet çamuru’, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra yöre halkının da gözdesi.

Baklava ve kebap gibi Kilis’in sevilen yemekleri arasında yerini koruyan ‘cennet çamuru’, kendine has lezzetiyle göz kamaştırıyor. Kilis mutfağı ve kültüründe değerli bir yere sahip olan cennet çamuru günün her saati tüketilmektedir. Kadayıf, kaymak ve antep fıstığının birleşiminden oluşan tatlı, bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin damak tadına hitap ediyor. Yapımı zor olan tatlıda bol miktarda fıstık, tereyağı, pudra şekeri ve tarçın kullanılırken porsiyon fiyatı 90 TL olarak satışa sunuluyor.

“Bu tatlıdan aldığım tadı baklavadan alamıyorum”

Haftada iki kez ticaret için Kilis’e geldiğini belirten Mehmet Ercan, “Haftada bir veya iki kez ticaret için Kilis’e geliyorum. Her geldiğimde vazgeçemediğim tek tatlı Kilis’e özgü cennet çamuru. Tatlının adından da anlaşılacağı üzere cennet çamuru mükemmel ötesi bir tatlıdır.” Bu lezzeti yemek için şehre geldiğimizde tatlıdan aldığım tat baklava gibi değil çünkü fıstıklı, kadayıflı, kremalı çok özel bir tatlı. Aldığımız lezzet baklava ve diğer tatlılara benzemiyor. O yüzden bu ülkeye misafir olarak gelen vatandaşlara cennetin çamurunu tatmalarını ve bir kez olsun tatmalarını tavsiye ediyoruz. “En azından tatmalarını istiyoruz. Bundan sonra vazgeçilmez bir tatlı olacak onlar için” dedi.

8 yaşından beri şekerlemeyle uğraştığını ve işinde usta olduğunu söyleyen Baklava Ustası İlhan Kilimci, “30 yıldır tatlı bölümünde çalıştım. Cennet çamuru denilen tatlıyı öğrendim. Kadayıf, antep fıstığı, şerbet, kaymak ve lezzeti harmanlayarak 8 yaşından beri babamın elinden, babamın ellerinden yapan.” Bayrağı alıp işime başladım. Elbette o zamanın talepleri ile şimdiki talepler çok farklı. Cennet çamuru Kilis’in vazgeçilmezidir çünkü şehrimizde herkesin keyifle tükettiği tatlıdır. Kilisliler bu lezzeti yerli ve yabancı turistlerin de tatmasını istedikleri için ısrarla bu tatlıyı talep ediyorlar. Bizim cennet çamurumuz tatlımızdır. “Fıstık, yağ, şeker ve kadayıfın harmanlanıp kremayla tatlandırılarak enfes bir lezzete dönüştürülmesiyle oluşuyor” dedi.

“Tazide tartarak pozisyon veriyoruz”

Babasıyla birlikte 8 yaşından bu yana şekerleme sektöründe çalıştıklarını belirten Kilimci, “Çocukluğumdan beri yaptığımız tatlı cennet çamuru ve diğer tatlı çeşitleridir. 30-35 yıldır bu işi yapıyorum. Eski zamanları hatırlamıyorum, dedelerimiz, ustalarımız biliyor ve tabi ki bize de miras kaldı.” Aramızdan ayrılan ustalarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Bu mesleği en iyi şekilde yapabilmek için sınır şehri Kilis’te yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği cennet çamur tatlımızı en iyi şekilde yapıp vatandaşların beğenisine sunuyoruz. Geçen yıl cennet çamurunun porsiyon fiyatı 55 TL idi. “Eskiden müşterilerimize 90 TL civarına sunuyorduk ama şimdi 90 TL civarına müşterilerimize sunuyoruz. Durumumuzu terazide tartıp müşterilerimize aldıkları hizmetin ağırlığına göre sunuyoruz. “dedi. – RAPOR

samandag-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu